Schoenen aan en ga op pad met deze wandeltips voor het winterseizoen

De temperaturen dalen, het spectaculaire herfstblad vervaagt en de bomen zijn kaal, het is winter. Dat betekent echter niet dat je je wandelschoenen achter in de kast moet stoppen. De winter kan een fantastisch seizoen zijn om buiten te zijn en de perfecte tijd van het jaar om te gaan wandelen. Winterwandelen is natuurlijk net even anders dan je schoenen aantrekken voor bijvoorbeeld een herfst- of lentewandeling. Pak dus deze essentiële winterwandelspullen in voor een schilderachtig avontuur en ontdek de wonderen van een wandeling in koud weer.

Winterwandeltips

Nog meer dan in de zomer is de sleutel tot een succesvolle winterwandeling de voorbereiding. Het is van vitaal belang om je goed te kleden voor de wisselende temperaturen die je tegenkomt tijdens een winterdag, net als voorbereid zijn op een noodgeval. Zorg ervoor dat je deze winterwandeltips bij de hand hebt voordat je in de winter op pad gaat.

Blijf warm en droog

Je wilt het lekker warm hebben als je naar buiten gaat in de kou, maar de belangrijkste regel voor winterwandelen is om droog te blijven. Nat en koud is een gevaarlijke combinatie als je in de winter wandelt. Zorg er dus voor dat je wandelschoenen en uitrusting waterbestendig zijn. Je wilt je ook niet te veel kleden. Je hoeft niet ingepakt als een Micheline mannetje op pad.

Droog blijven is dus essentieel tijdens het wandelen in de winter. Te veel kleding zorgt ervoor dat je gaat zweten. Draag in plaats daarvan lichtere lagen, te beginnen met een dunne onderste laag. Vermijd katoen als basislaag, omdat dit transpiratievocht vasthoudt. Kies een basislaag van vochtafvoerend materiaal.

Vervolgens is er een middelste laag, die het warmst moet zijn, zoals een gevoerde jas. Je kunt de middelste laag ook in twee stukken verdelen met een dikkere fleece en een lichter gevoerde jas.

Maak je lagen af ​​met een water- en windbestendige laag, een regenjas of hardshell. Dan blijven de isolerende lagen droog en jij warm. Je hebt die bovenste laag misschien niet nodig. Het is afhankelijk van het weer, maar neem hem voor de zekerheid mee.

Laagjes rond de benen zijn wat lastiger. Je kunt kiezen voor een gevoerde winterbroek of ski broek, maar flexibeler is een broek met daaronder een lange onderbroek of thermoslegging. Maak het af met een waterdichte regenbroek.

Het beste aan laagjes is dat je kunt uittrekken wat je niet nodig hebt, afhankelijk van hoe de temperaturen en neerslag tijdens je hike fluctueren. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte in je rugzak overhoudt om je laagjes op te bergen, zodat ze niet nat worden.

Houd je ledematen warm en droog met wandelsokken en handschoenen. Handschoenen moeten ook waterbestendig zijn en vergeet geen muts mee te nemen. Winterwandelschoenen zijn geïsoleerd en waterdicht om je voeten droog te houden.

winterwandelen

Neem een ​​hoofdlamp mee

De dagen zijn korter tijdens de koude maanden. Een winterwandeling kan beginnen of eindigen in het donker. Wees voorbereid met een hoofdlamp. Het ziet er misschien niet bijzonder stijlvol uit, maar hoofdlampen zijn praktisch en functioneel. Bovendien houdt het uw handen vrij. Neem ook extra lithiumbatterijen mee voor uw hoofdlamp. Lithiumbatterijen doen het beter in de kou dan alkalinebatterijen.

Is een hoofdlamp overbodig als je toch ook een lamp op je telefoon hebt? Niet echt, de batterij van je telefoon heeft het bij lage temperaturen al zwaar te verduren. En die wil je operationeel houden voor nood gevallen. Bovendien moet je de telefoon onhandig in je hand houden.

Blijf gehydrateerd

Water is een essentieel onderdeel van elke wandeling, ongeacht het seizoen. Wandelaars die nog niet eerder in de winter hebben gewandeld, denken misschien dat ze minder dorst krijgen in de kou. Bereid je voor op je wandeling door meer water te drinken. Vul vervolgens je waterfles voordat je op pad gaat en neem extra water mee.

Neem snacks mee

Eten onderweg is belangrijk. Als je tijdens je wandeling iets warms nodig hebt om te snacken tijdens een pauze, maak dan ramennoedels of macaroni met kaas en doe ze in een thermoskan. Neem extra snacks mee in je rugzak voor noodgevallen.

Wees voorbereid

Niemand verwacht te gestrand in het bos tijdens een simpele wandeling. Het komt zelden voor, maar het gebeurt wel, al was het maar een uitglijder. Als je je spullen inpakt voor een winterwandeling, is het altijd het beste om voorzichtig te zijn. Neem zo een ​​(lichtgewicht) reddingsdeken en een zitlap mee. Stop ook hand- en teenwarmers in je rugzak. Als de temperatuur daalt, kun je ze gemakkelijk in je handschoenen of sokken stoppen langs het pad.

Glij niet uit

Winter betekent ook sneeuw en ijs en daarmee gladheid. Hoewel in veel winterse gebieden wandelpaden worden geprepareerd en je op aangestampte sneeuw loopt, kun je onderweg ijzige stukken tegenkomen. En die kans wordt groter als je je eigen pad kiest. Wandelstokken met goede punten kunnen helpen overeind te blijven. Na beter werken (mini)stijgijzers of antislipzolen onder je schoenen.

Antislipzolen SH100 volwassenen XS tot XL
Ministijgijzers voor wandelen Bobcat

Wandelen in de winter

Zodra je je uitrusting op orde hebt, is het tijd om een ​​winterwandeling te plannen. Als je nog niet eerder hebt gewandeld in de winter, begin dan klein. Ga op een uitnodigende winterdag naar een lokaal pad. Start vroeg, de dagen zijn kort. Naarmate je vaardigheden en comfortniveau met winterwandelingen toenemen, kun je meer uitdagende en langere paden proberen.

Winterwandelen

Alleen omdat de temperaturen dalen en de dagen kort zijn, betekent dit niet dat je je wandelschoenen op moet bergen. Met deze winterwandeltips, kun je genieten van een leuke en schilderachtige wandeling tijdens die koude maanden. Wandelen is een geweldige work-out voor het lichaam en uitstekend voor de mentale gezondheid. Met deze winterwandelessentials kun je er het hele jaar door van genieten.

Afbeelding van Karel via Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *