Of je nu een rondje maakt door het bos met de hond of te toppen van de Alpen beklimt elke tocht kent de juiste wandelkleding. Goede wandelkleding beschermt of het nu de zon is, teken of puntige rotsen en struiken waar je doorheen moet. Daarnaast maakt wandelkleding het lopen ook aangenamer. Het voorkomt schuren van sokken, ondergoed of je rugzak. Het houdt je lichaam droog of het nu regen is of zweet.
Op deze pagina
Wandelschoenen
Je voeten zijn misschien wel het meest belaste lichaamsdeel. De hele dag lopen en steunen we erop. Daarnaast is het een vrij complex lichaamsdeel, nergens vind je zoveel botten en pezen. Tijdens wandelingen wil je dat je voeten zich zeker comfortabel blijven voelen. Daarom hebben we speciale leesten voor hele brede of smalle voeten, maar ook een smalle hiel of een scheve grote teen (hallux valgus).
De pasvorm van een schoen is belangrijk. Brede of smalle pasvorm. Veel of weinig steun tegen het proneren.
Wandelschoenen heb je een veel verschillende soorten. Van de lichte A-categorie voor tochten in eenvoudig terrein tot de zwaarste D-categorie voor expeditie tochten met stijgijzers.

- A is een lichte, lage of halfhoge schoen met een soepele zool. Geschikt voor wandelingen in vlak terrein zonder veel bagage. Voor beginnende wandelaars en lange-afstandswandelingen. Denk vierdaagsen en (langere) dagtochten in Nederland.
- B is een, halfhoge tot hoge schoen, voor lichte tot middelzware wandelingen ook in bergachtig terrein zoals de Alpen met of zonder rugzak. De stijvere zool zorgt voor minder drukpunten van onderaf in oneffen terrein.
- C schoenen zijn stevige, stijve, waterdichte schoenen voor het hooggebergte. Voor vlakke trajecten geschikt voor stijgijzers zoals gletsjer tochten.
- D zijn stijgijzervaste waterdichte bergschoenen voor expedities. De zeer stijve zool maakt ze geschikt voor verticaal klimmen tegen ijswanden met stijgijzers.
- Daarnaast zijn er nog de tussen categorieën:
- A/B zijn halfhoge tot hoge lichte wandelschoenen voor heuvelachtig terrein als de Ardennen en de Eifel. Soepeler dan de B categorie schoen je voet kan nog steeds soepel afrollen, maar geven meer steun dan de A schoenen. De hogere schacht beschermt de enkel beter en voorkomt omzwikken.
- B/C een stevigere uitvoering van de B schoen. Geschikt voor middelzware tot zware bergwandelingen, huttentochten. Meestal niet geschikt voor stijgijzers. De B/C categorie en hoger zijn bedoeld voor alpinisten en berggeiten die zich buiten de gebaande paden op rotswanden en ijsvelden begeven.
Behalve het terrein waarin je loop, hangt de keuze voor het soort wandelschoen ook weer af van je voeten. Hebben ze veel of weinig steun nodig. Daarnaast heb je meer steun nodig als je met bagage op je rug loopt. Welk type schoen voor welke tocht geschikt is hangt dus ook van de wandelaar zelf af. Maar je zult in Nederland nergens een D – categorie schoen nodig hebben en een huttentocht door sneeuwvelden maken op een A schoen is ook geen goed idee.
Zwaardere, stevigere schoenen betekent echter ook dat je meer gewicht heen en weer moet bewegen. Zo zie je veel lange afstandswandelaars met rugzak (thru en ultralight hikkers) ook in de lagere bergen lopen op lichte lage A schoenen.
Barefoot Hiking Schoen Xero Shoes Xcursion Fusion
Een waterdichte minimalistische wandelschoen die ideaal is voor backpacken, hiken, kamperen en bushcraften. Met de sterke FeelTrue-zool ervaar je optimaal contact met de natuur, terwijl de flexibele zool bescherming biedt zonder in te boeten op grondgevoel. De bredere ’toe box laat je tenen spreiden en ontspannen, en de zero drop hak zorgt voor natuurlijke houding. Let op: De Xcursion Fusion (Ook te koop bij: Bergfreunde, Bushcraftshop en Bergzeit) valt klein, het is aanbevolen om een halve maat groter dan normaal te kopen

Wandelsandalen kun je doorgaans gebruiken in terrein waar je ook met een A of A/B schoen terechtkunt.
wandelschoenen (Ook te koop bij: Bever, Bergfreunde en Carl Denig)Waterdichte schoenen
Als je veel in natte en koude-omstandigheden loopt dan is de keuze voor waterdichte schoenen gauw gemaakt. Behalve droog houden ze je voeten namelijk ook warmer. Waterdichte schoenen zijn van leer dat van nature ademt of zijn voorzien van een ademende maar waterdichte laag zoals gore-tex. Hoewel deze schoenen dus ademend, zweet afvoeren, zijn waterdichte schoenen een stuk warmer dan gewone schoenen. Loop je voornamelijk in droge omstandigheden dan zijn waterdichte schoenen wellicht niet de beste keuze.
Op wandelvrouw vind je een uitgebreider artikel over het kiezen van waterdichte schoenen. Kort samengevat:
Nadelen van waterdichte wandelschoenen
- Warmer, dus minder geschikt voor warme dagen of als je snel warme zweetvoeten krijgt.
- Zwaarder en duurder
- Ze hebben meer verzorging nodig
- En je kunt alsnog natte voeten krijgen, bijvoorbeeld als regen langs je benen omlaag loopt. Je voeten drogen dan minder snel
Nadelen van niet-waterdichte wandelschoenen
- Je krijgt natte voeten als je door plassen, blubber of hoog nat gras loopt
- Minder warm, dus minder geschikt voor wandelen in de kou of als je snel koude voeten krijgt
Als je veel wandelt onder wisselende omstandigheden dan heb je aan 1 paar schoenen niet genoeg. Zoek je toch een allround wandel- of bergschoen dan kom je bij de A/B en B schoenen uit. Deze zijn licht genoeg voor een tocht door de Nederlandse velden en geven genoeg steun voor lichte bergtochten.
Het aanmeten van een schoen is maatwerk dat je het beste niet online doet. Zeker niet als het je eerste wandelschoenen zijn. Een goede buitensportwinkel bepaalt op basis van je behoeftes en je voeten wat de beste schoenen voor je zijn. Daarnaast vind je er een loophelling om de schoenen te testen.
Wandelsokken
Aan wandelschoenen wordt doorgaans veel aandacht besteed. Aan wandelsokken daarna een stuk minder. Terwijl juist de sokken het klimaat en comfort van je voeten in je schoenen bepaalt. Meer hierover in een apart artikel.
Op de Nederlandse heide een weinig gezien kledingstuk, maar als je in sneeuw of natte omstandigheden gaat lopen een waardevol accessoire. De gamasch voorkomt dat sneeuw of regenwater je schoen in kan.
Gamaschen (Gaiter)
In winterse koude is droog blijven een belangrijke uitdaging. Loop je door diepe sneeuw of hoog nat gras dan vinden sneeuw dan worden je pijpen zeiknat en vindt vocht eenvoudig een weg in je schoenen. Niets beschermt je onderste ledematen zo goed als een goed paar gaiters. Niet te verwarren met nekgaiters oftwel nekwarmers of buff genoemd, die gaat om je hals. Gamaschen zijn ontworpen om je benen, voeten en schoeisel droog te houden tijdens avounturen buiten het wandelpad.
Wandelbroek
Als je in de warmere maanden wandelt, is een comfortable zittende short een prima optie. De meeste wandelaars willen echter wat extra zakken voor het opbergen van benodigdheden waar ze eenvoudig bij kunnen, zoals hun telefoon, snacks en een zakmes, hier biedt een wandeshort voordeel ten op zichte van een gewone sportshort. Goede wandelshorts zijn gemaakt van robuust en lichtgewicht ripstop nylon dat vocht afvoert, snel droogt en bescherming biedt tegen schadelijke UV-stralen. Loop je veel buiten de paden dan is, ook in de zomer, een lange broek vaak een beter idee. Denk aan stekels, rotspunten en brandnetels.
Wordt het kouder dan wisselt de wandelshort voor een lange wandelbroek. Hier heb je zeer uiteen lopende uitvoeringen. Van dunnen zomerbroek tot dikke gevoerde broeken voor in de winter. In de winter kun je je gewone lange broek ook upgraden door er een lange onderbroek of thermo/sport legging onder te dragen.
Wisselende temperaturen tijdens een tocht? Dan heb je de klassieke afritsbroek die zich ondanks zijn wat oubollige uitstraling toch veelzijdig toont.
Onderkleding
Wandelshirt
Merino is een top keuze in droge klimaten, van hete woestijnen tot koude bergen, maar is niet zo goed in vochtige tropen. Dan worden synthetische stoffen zoals polyester aanbevolen. Merino is kwetsbaarder dan synthetische stoffen.
Wandeljas
Wandelstokken
Alles over wandelstokken
Wandelrugzak
Voor de basics tijdens een wandeltocht heb je meestal voldoende aan een rugzak van een liter of 20. Dit geeft je voldoende ruimte voor de essentiële zaken, evenals een paar extra’s, snacks, elektronica, wat dan ook.
Als je een bijzonder lange of uitdagende dag op pad gaat, zal de hoeveelheid uitrusting, voedsel en water die je nodig hebt toenemen. Maar zelfs dan zou je voor een dagrugzak van rond de 30L genoeg moeten zijn.
Hoofdbedekking
Zonbescherming en hoofddeksels zijn persoonlijk. Een hoed met brede rand of baseballpet is persoonlijke keuze. Vergeet niet de beanie of bivakmuts bij koud weer, fleece of merino zijn geweldig.
Paraplu
Klinkt gekker dan het is, prima bescherming tegen de regen en intense zomerzon. Pas op, slechts een paar merken die zeer hoge kwaliteit, sterk paraplu’s maken voor wandelen.
Rugdrager
Meer over kinderdragers