Het aanbod aan ultralichte dubbelwandige tenten voor backpacken, fietskamperen en bikepacken met een gewicht van minder dan 1,5 kilo is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Deels gedreven door de vraag van de consument en de vooruitgang op het gebied van stoffen en materiaaltechnologieën.
Een dubbelwandige tent is vaak ruimer, warmer en minder tochtig in vergelijking tot een enkelwandige tent. Bovendien hebben dubbelwandig tenten aanzienlijk minder last van condens. De binnentent houdt je mug-vrij terwijl er tussen de binnen- en buitentent ventilatie mogelijk is.
Meer wandeltenten.
De lichtste ultralichte dubbelwandige tenten zijn gemaakt met DCF (Dyneema Composite Fabrics), wat meer een synthetisch laminaat dan een stof is. Het is niet alleen heel licht, maar ook veel waterdichter dan conventionele tentstoffen en zakt niet door als het nat wordt. De nadelen zijn dat het erg duur is en meer inpakvolume heeft dan conventionele tenten, ook al zou je het tegenovergestelde verwachten.
De meeste ultralichte dubbelwandige tenten zijn nog steeds gemaakt van meer conventionele stoffen, waaronder ripstop nylon. Deze zijn meestal gecoat met PU (polyurethaan, hetzelfde spul dat waar ook purschuim uit bestaat) of varianten daarvan. Bij de meeste merken zijn de naden bij het coaten ook gedicht.
Sommige van de hierboven genoemde tenten, waaronder die van Big Agnes en MSR of de F10 Neon UL van Vango (Ook te koop bij: Zwerfkei) , hebben tentstokken van koolstofvezel (carbon) om gewicht te besparen. Deze zijn de laatste jaren geleden op de markt gekomen.
Het gewicht van de tenten is niet altijd 1 op 1 onderling te vergelijken. Zo neem je bij sommige tenten geen stokken mee als je al wandelstokken mee hebt. Sommige fabrikanten geven steeds het kale gewicht van de tent (zonder opbergzak en soms zelfs zonder haringen) terwijl bij andere het gewicht weer inclusief grondzeil is.
De ook groeiende groep tenten die special gericht zijn op bikepacken ontbreekt grotendeels in de lijst. Bikepacking tenten zijn vaak wat steviger uitgevoerd dan hun gewonen variant, wat ze ook zwaarder maakt.
Voordelen van dubbelwandige tenten
- Gemakkelijk op te zetten.
- De binnentent voorkomt dat interne condensatie je spullen nat maakt.
- Kan worden gebruikt in drieseizoenenweersomstandigheden en bij mild winterweer
- Vestibules bieden overdekte opslagruimte voor spullen bij slecht weer.
- Een waterdichte kuipvloer van de binnentent voorkomt overstromingen als er water onder blijft staan.
- Minder tochtig omdat er minder luchtstroom nodig is om condensatie tegen te gaan.
- Gemakkelijker op te zetten op rotsrichels, zandgrond of houten tentplatforms.
Nadelen van dubbelwandige tenten
- Tentstokken kunnen omvangrijk zijn en lastig mee te nemen.
- Warmer bij warm weer.
- Het duurt langer om te drogen omdat ze meer oppervlak hebben.
- De binnentent kan nat worden als deze bij regen wordt opgezet, bij sommige tenten zet je eerste de buitentent op dan blijft de binnentent droger.
Samenvattend zijn er tegenwoordig meer ultralichte en lichtgewicht dubbelwandige tenten verkrijgbaar dan ooit tevoren. Als u op zoek bent naar een manier om het gewicht van uw bagage te verminderen, maar aarzelt om een enkelwandige tent te kopen in plaats van een dubbelwandige tent, omdat u zich zorgen maakt over tentcondensatie of gebruiksgemak, wees dan gerust. Het gewichtsverschil tussen ultralichte dubbelwandige en enkelwandige backpacktenten is aanzienlijk kleiner geworden en je kunt voor een dubbelwandige tent kiezen met slechts een gering extra gewicht.