Op 22 april is het Earth Day, een dag waarbij we stil staan bij de schoonheid van de natuur en de noodzaak om onze planeet te beschermen.
Lees verder over ‘Buitensport met Respect voor de Aarde’Uitrusting
Het buitenleven. Laat een gebrek aan ervaring je er niet van weerhouden om ervan te genieten. We hebben uitrustingssuggesties, inleidende handleidingen en how-tos voor zowel aspirant-avonturiers als ervaren ontdekkingsreizigers. Buitensport en wandelen zijn onze focus, maar we raken ook aan activiteiten zoals sneeuwsporten, gravel rijden en vakantiefietsen.

Slaapzakken
Er is een enorme keuze aan slaapzakken met allemaal verschillende eigenschappen. De eerste twee belangrijke criteria bij het kiezen van een slaapzak zijn:
- Welke vulling synthetisch of dons en welke kwaliteit dons.
- Voor welke (nacht) temperaturen
Daarna moet de slaapzak goed passen, kies een slaapzak met de juiste lengte en ruimte.
Dit alles bepaalt voor het grootste deel het gewicht van de slaapzak. De rest van de variatie zit hem vooral in de binnen- en buitentijk.
Vulling
Bij het vergelijken van slaapzakken kun je gemakkelijk verstrikt raken in het getallenspel. De (dons)slaapzakken met hoge vulkracht, een laag gewicht, een hogere vulling en een zeer goed samendrukbare kwaliteit trekken de aandacht. Een synthetische slaapzak of eentje met een donsvulling van 600 wint in geen van beide categorieën. Deze slaapzakken blinken wel uit in een lagere prijs. Waarmee het prima opties zijn voor een beginnende kampeerder, of als je met de auto op pad gaat. Of er niet zo netjes met de slaapzak wordt omgegaan, denk ook aan ongelukjes bij jonge kinderen. In het laatste geval is een syntetiche slaapzak sowieso een goed keuze, deze zijn makkelijker te wassen.
Dons
CUIN, loft, fillpower & vulkracht
Dons is altijd een mengsel van veren en dons. Het groter het aandeel dons hoe groter het volume dat het dons mengsel, bij gelijk gewich, kan aannemen. Dit wordt de vulkracht of Fillpower (FP) genoemd en uitgedrukt in CUIN.
CUIN staat voor kubieke inches per eenheid gewicht. Dons met een vulkracht van 600 CUIN of meer wordt als goed beschouwd, anders gezegd een slaapzak met mindere kwaliteit laat je beter links liggen. 700 CUIN is van hoge kwaliteit, en 800 CUINof meer wordt als zeer hoge kwaliteit beschouwd. Voor kwalitatieve slaapzaken wordt down met een CUIN van 650 of meer gebruikt. De maximale waarde is 950 CUIN.
Hoewel de meting met CUIN net als de temperatuurclassificaties gestandaardiseerd is, zijn er verschillen tussen Europa en Noord-Amerika manier van meten.
Een rating van 650 cuin in Europa zou ongeveer 700 CUIN zijn in Noord-Amerika. Om deze reden kunnen twee slaapzakken met dezelfde vulkrachtwaarde verschillen in hun “molligheid” of “stevigheid”.
fillweight / vulgewicht
Een tweede maat die je ziet bij slaapzakken is het vulgewicht. Dus is de hoeveelheid dons die gebruikt is als vulling. Meer dons is een dikkere en dus warmere slaapzak. LONG of WIDE modellen hebben een hoger vulgewicht in vergelijking tot REGULAR, SMALL of DAMES modellen. Dat verklaart een groot deel van de prijsverschillen.
Je kunt dus een donsslaapzak maken door er meer dons in te stoppen. Of dezelfde hoeveelheid dons, in grammen, maar met een hogere vulkracht. De slaapzak wordt dan duurder in plaats van zwaarder.
Constructie
Voor een goede werking is het van belang dat het dons op zijn plaats blijft zitten. Slaapzakken kennen verschillende constructie methodes om alles in goede banen te leiden. Een eenvoudige, en dus goedkope, constructie methode is het simpelweg aan elkaar stikken van de twee lagen van de slaapzak. Je kunt je voorstellen dat je dan allemaal koude bruggen krijgt. Bij complexere constructies staan er verticale schoten tussen de lagen.
Donsvulling en temperatuur
De kwaliteit en kwantiteit van het dons geven slechts beperkt aan hoe warm een slaapzak is. Een identiek model met meer vulling zal warmer zijn. Twee verschillende modellen met dezelfde vulkracht en fillgewicht kunnen aanzienlijk afwijken. De constructie van de kamers speelt een grote rol in het isolerende vermogen en ook de dikte van de binnen- en buitentijk spelen een rol. De genormeerde temperatuur, zie verder onder, is een veel betere indicatie.
Responsible Down Standard (RDS)
Synthetisch
Een goede slaapzak is van dons? Of toch niet? Veel synthetische slaapzakken zijn goedkope dunne slaapzakken die zelfs in veel zomers te koud zijn. Laat je daardoor niet afleiden. Erz zijn ook excellente slaapzakken die je tot ver onder nul warm houden.
Syntetische slaapzakken hebben ten op zichte van donzen slaapzakken het voordeel dat ze veel minder kwestbaar zijn. Ze herstellen goed van teveel vocht of bevriezing. Daarnaast zijn ze veel voordeliger dan vergelijkbare donzen slaapzakken. Syntetisch materiaal is veel minder samen te drukken in vergelijking met dons. De slaapzakken hebben dus een veel groter volume. Daarnaast zijn kunstvezels veel zwaarden dan dons.
Hybride
3D Polardown
3D Polardown is een door Nomad ontwikkelde speciale vulling voor slaapzakken ontwikkeld die dons vulling combineert met een synthetische vulling. Deze speciale vulling, bestaat uit voor 70% uit dons met een hydrofobe behandeling, en voor 30% uit synthetische holle vezel. Deze combinatie zorgt ervoor dat de vulling van de slaapzak zich beter verdeeld, waardoor u nooit meer bang hoeft te zijn voor koude plekken.
Temperatuur
Om slaapzakken onderling goed te kunnen vergelijken is er een genormeerde test ISO/EN 13537:2016 (als opvolger van 13537:2002 en 13537:2012) ontwikkeld.
De comfort temperatuur (Tiso com) is de laagste temperatuur waarbij een standaardvrouw onder normale omstandigheden in ontspannen houding het niet koud heeft.
De limiet temperatuur (Tiso lim) is de laagste temperatuur waarbij een gemiddelde man onder normale omstandigheden in opgetrokken houding acht uur kan slapen zonder wakker te worden van de kou.
De extreme temperatuur (Tiso ext ) is de laagste temperatuur waarbij de slaapzak nog net voorkomt dat je dood vriest. Een gemiddelde vrouw zal zes uur overleven zonder onderkoeling, dus puur een kwestie van overleven. Een man zal niet een veel prettigere nacht hebben.
De norm heeft nog een vierde temperatuur, de maximale temperatuur (T max). Deze geeft aan vanaf welke temperatuur je je slaapzak uit zweet maar wel al de rits open en capuchon los hebt.
De norm heeft geen betrekking op kinderslaapzakken of expeditie slaapzakken voor extreme omstandigheden met comfort temperaturen onder de 25 graden Celsius.
Het is een Europese norm, maar de meeste Amerikaanse merken gebruiken hem ook.
Bij deze test is een standaardman 25 jaar oud; 70 kg zwaar en 1,73 m groot. En de standaardvrouw 25 jaar oud; 60 kg zwaar en 1,60 m lang.
Bij de normering wordt ervan uitgegaan dat de proefpersoon een slaapmatje en een tent gebruikt en één basislaag thermisch ondergoed draagt.
Soms geven fabrikanten nog een niet verder gespecifieerde temperatuur op. Deze staat vermeld als ‘Geschikt tot’
Deze temperaturen moet je niet als absolute waarden zien. Ieder persoon is anders, dus iedereen beleeft kou ook anders. Daarnaast spelen factoren als de tent, weeromstandigheden en isolerend vermogen van en slaapmat ook nog een belangrijke rol.
De normering maakt slaapzakken onderling wel goed vergelijkbaar.
Vrouwen produceren per kilo lichaamsgewicht minder warmte dan mannen. Daarom hebben ze een warmere slaapzak nodig.
Daarnaast spelen factoren als leeftijd, gewicht, postuur, ervaring en conditie een rol.
Welke temperatuur kiezen?
Ga bij het kiezen de juiste temperatuur uit van de te verwachten minimum nacht-temperaturen. Ga uit van temperaturen die je tijdens het grootste deel (80%) van je overnachtingen kunt verwachten. Ga je het hele jaar door kamperen? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg aan één slaapzak.
Heb je het snel koud trek daar dan 5 graden vanaf. Ben je een vrouw dan gaan er nog eens 5 graden af. Vergelijk deze temperatuur met de comforttemperatuur van de slaapzakken.
Sommige merken plaatsen een temperatuur in de productnaam. Waarbij het dan de vraag is welke temperatuur ze bedoelen! Bij Therm-a-rest is het de limiet temperatuur. Bij de Simon slaapzakken van Decathlon is het de hogere comfort temperatuur. Bij de slaapzaken van Nemo staat de temperatuur in Fahrenheid in de productnaam. Voor de heren slaapzaken heeft dit betrekking op de limiet temperatuur, bij de dames modellen op de comforttemperatuur.
Het is dus zaak goed de specificaties van de slaapzak te lezen. Helaas kloppen de gegevens bij (web)winkels regelmatig niet.
Tijk
Binnentijk polyester / nylon
- + Licht in gewicht
- + Waterafstotend
- + Droogt snel
- + Kleinere pakmaat
- + Minder snel vies
– Kan plakkerig aanvoelen.
– Neemt geen zweet / vocht op
Binnentijk Katoen
- + Voelt prettiger aan
- + Neemt zweet en vocht goed op
- – Relatief zwaar
- – Droogt langzamer
- – Verkleurt sneller
- – Sneller vies
De juiste afmetingen.
Voor de beste warmte huishouding kies je het beste een slaapzak die precies past, met zo min mogelijk loze ruimte. Je ziet dat de slaapzakken voor lage temperaturen meteen ook heel smal zijn.
De meeste modellen slaapzakken zijn te krijgen in verschillende lengte maten. Sommige hebben daar ook wide versies bij. Andere merken hebben specifieke modellen die wat ruimer zijn
Nu kan een krappe slaapzak best claustrofobisch zijn of niet lekker slapen als je veel draait in de slaapzak. Kies dan een maat langer of ruimer.
De aangegeven lengte maten bij de slaapzakken zijn steeds de tot en met lengte. Een kleinere slaapzak scheelt naast geld ook gewicht en pakvolume.
Dames modellen
Voor veel modellen zijn specifieke vrouwen modellen beschikbaar. Wat er anders aan is, verschilt per merk en model, maar het zijn doorgaans kortere modellen. Soms zijn ook de anatomie en de verdeling van de vulling anders. Bijvoorbeeld wat meer dons bij de voeten omdat vrouwen sneller koude voeten hebben.
Een merk als Sea to Summit heeft modellen specifiek voor vrouwen zoals de Spark / Flame slaapzakken, de dan weer in een korte en lange uitvoering zijn. Voor de geadviseerde minimum temperatuur gaan zij bij die series uit van de Tiso comfort. De Flame’s gebruiken dezelfde donskwaliteit, maar zijn steeds een tikje meer gevuld en dus iets warmer.
Ben je een grote vrouw (of kleine heer) dan kun je ook prima gebruik maken van elkaars modellen. Houd wel rekening met verschil in adviestemperatuur, zoals verder boven beschreven: Tiso comfort voor dames en Tiso limiet voor heren.
Koude tenen?
Snel last van koude tenen? De eenvoudigste remedie is een paar sokken of donssloffen aan in de slaapzak. Of maak van een goed afsluitbare fles een kruik. Is niet genoeg? De Ice Cold en Ice Extreme slaapzakken van Grüezi hebben een geïntegreerd verwarmingselement bij de voeten.
Pakmaat
Aangezien dons zeer sterk samen te persen is, maakt het voor de pakmaat behoorlijk uit of de slaapzak in zijn ruime opberghoes zit, in een gewone stuffsack of een compresion bag. Het is helaas niet altijd duidelijk welke maat fabrikanten bedoelen.
Rits Links Of Rechts
Veel slaapzakken zijn te krijgen met de rits links of rechts. De meeste linkshandigen vinden een rits aan de rechterkant prettiger. Slaapzakken met tegengestelde ritsen kun je vaak aan elkaar koppelen tot een duo slaapzak.
Onderstaande lijst toont slaapzakken voor temperaturen tussen de 0 en +10 graden celcius. Allround 3-seizoenen slaapzakken voor buiten avonturen zolang het niet vriest of hoogzomer is. Let op: het overzicht combineert de Comfort en Limiet temperatuur, slaapzakken kunnen dus met de limiet temperatuur binnen het bereik vallen, maar met de comfort temperatuur (vrouwen) er buiten.
Wil je alle slaapzakken op een rijtje dan staan die op deze pagina, die is wel vrij groot.
Uitleg waarden
Lengte
Maximale lengte voor de persoon. Een mummy slaapzak met capuchon is doorgaans 30-40 centimeter langer.
Temperatuur
Waar de fabrikant aangeeft dat de temperaturen gemeten zijn volgens EN 13537 dan staan er maximaal vier temperaturen: de boven, comfort, limiet en extreem temperatuur. Aangegeven met (EN)
Als de meetmethode ontbreekt staat er één comfort temperatuur.

Daktenten
Sheepie
Yuna 2.0 mini, 140, 160 en Family
De Sheepie Yuna 2.0 is de doorontwikkeling op de populaire Yuna 1.0. Te krijgen in een 1-persoons mini uitvoering, een 2, 3 en vierpersoonsversie.

Decathlon
Thule
Approach

Fjordsen
Daktenten zijn handige kampeer opties die boven op een voertuig worden gemonteerd, zoals een auto of een SUV. Ze bieden veel voordelen, zoals snel opzetten, bescherming tegen grondniveau gevaren, en een verhoogd kampeercomfort. De voordelen van een daktent op een rijtje
- Snel en eenvoudig opzetten: Daktenten kunnen meestal binnen enkele minuten worden opgezet. Dit bespaart tijd en moeite in vergelijking met het opzetten van een traditionele tent op de grond.
- Comfortabel slapen: Daktenten bieden een comfortabele slaapomgeving met een matras en vaak voldoende ruimte om te bewegen. Ze houden je bovendien weg van de vochtige en oneffen grond, waardoor je een betere nachtrust hebt.
- Bescherming tegen ongedierte en roofdieren: Omdat daktenten zich boven de grond bevinden, ben je minder vatbaar voor ongedierte zoals slangen, insecten en knaagdieren. Bovendien biedt het enige bescherming tegen mogelijke roofdieren in de wildernis.
- Goed uitzicht en ventilatie: Doordat daktenten zich boven de grond bevinden, heb je vaak een beter uitzicht en kun je genieten van koelere lucht en natuurlijke ventilatie. Dit is vooral prettig in warme klimaten.
- Mobiliteit: Een daktent is gemakkelijk te vervoeren, omdat deze boven op je voertuig wordt gemonteerd. Dit maakt het ideaal voor overland-reizen en avontuurlijke roadtrips, omdat je snel kunt opzetten en weer kunt vertrekken. Bovendien heb je geen natte tent in je auto liffen
Echter, net als bij elke kampeeroplossing, hebben daktenten ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:
- Prijs: Daktenten kunnen behoorlijk prijzig zijn. De aanschafkosten voor de tent zelf, evenals de kosten voor de benodigde dakdrager of dakrek, kunnen hoog zijn.
- Gewicht: Daktenten en de bijbehorende dakdragers voegen extra gewicht en frontaal oppervlakte toe aan je voertuig, wat de brandstofefficiëntie zal verminderen en de handling van het voertuig kan beïnvloeden. Het is belangrijk om te controleren of je dak het extra gewicht kan en mag dragen.
- Beperkte ruimte: Daktenten bieden meestal beperkte ruimte in vergelijking met traditionele tenten. Ze zijn meestal ontworpen voor maximaal twee tot vier personen, afhankelijk van het model.
- Montage en demontage: Hoewel daktenten snel kunnen worden opgezet door 1 persoons, is het monteren en demonteren een klus voor meerdere personen. Zo adviseert decathlon vier personen voor het monteren van hun 2 persoons tent.
- Beperkt gebruik overdag: Daktenten zijn primair bedoeld voor slapen en bieden geen overdekte zitruimte zoals traditionele tenten. Bovendien neem je niet even snel de auto om ergens heen te gaan.
- Windgevoeligheid: Daktenten hebben de neiging windgevoelig te zijn vanwege hun verhoogde positie op het voertuig. Dit kan van invloed zijn op je slaapcomfort, vooral bij winderig weer.
- Beperkte privacy: Omdat daktenten meestal openklapbare schelpen hebben, bieden ze minder privacy dan gewone tenten. Dit kan een zorg zijn op drukke campings of in dichtbevolkte gebieden.
Gerelateerde artikelen
- Zwerfkei Buitensportvrijmarkt: 11 oktober 2025Na het succes van afgelopen jaar organiseert de Zwerfkei in Woerden ook dit jaar weer een buitensportvrijmarkt. Een mooie kans om je ongebruikte buitensportartikelen te…

Lichtgewicht wandeltenten
Hieronder een overzicht van lichtgewicht wandeltenten. Op deze pagina vooral zomertenten (2 seizoenen) en voorjaar of herfst tenten (3 seizoenen). Tenten voor echt zwaar weer, de 4 seizoenstenten, zijn een stuk zwaarden en vallen daardoor buiten dit overzicht.
Op deze pagina
De beste lichtgewicht tent?
Welke tent, voor jou, het beste is is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Gewicht, ruimte, stevigheid en budget bepalen waar je op uit komt. Hilleberg, MSR, Helsport en meer A merken maken prachtige tenten die echter ook het nodige kosten. Voordelige tenten zijn vaak zwaarder, minder mooi afgewerkt of gemaakt van goedkoper materiaal. Wat niet wil zeggen dat een tent van Decathlon of Naturehike niet prima aan je wensen kan voldoen.
Over het gewicht: Fabrikanten laten hun tenten graag zo licht mogelijk lijken en spelen zelfs een beetje vals. Gewicht is vaak zonder de hoezen en zakjes. En soms laten ze het gewicht van de haringen ook maar weg. Zelfdragende tenten kun je zonder haringen opzetten, tot het gaat waaien, dus daar zou je ze thuis kunnen laten. Bij tunneltenten heb je er al gauw vier nodig. Helaas is bij het opgegeven gewicht niet altijd duidelijk wat ze meezeulen en wat ze voor je thuislaten. Bij een tent als de Big Agnes Copper Spur 2 UL kom je op een kaal gewicht van 1220 gram, maar in totaal kom je met haringen op 1420 gram.
Solo, toch een tweepersoons wandeltent?
Of een driepersoonstent als je met zijn tweeën op pad gaat?
Ze zeggen ook wel een eenpersoonstent is geen tent, een tweepersoonstent is een eenpersoonstent en een driepersoonstent is een tweepersoonstent.
Een pure eenpersoonstent heeft vaak, inderdaad, niet meer ruimte dan slaapplek voor 1 persoon. Nu heb je doorgaans nog wat meer mee dan je eigen lichaam. Waar laat je in een eenpersoonstent je bagage? Veel tenten hebben iets van een luifel waar je het een en ander kunt stallen. Sommige tenten hebben een ruimte luifel.
Als voorbeeld de Anjan van Hilleberg. Gebruik je deze tent solo dan heb je meer dan voldoende ruimte. Het is dan alleen niet de meest lichte keus.
Als je deze tent gebruikt met twee personen dan is het best wel stapelen met de bagage in de voortent. Kies je voor de Anjan 2 GT of de Anjan 3 dan heb je alle ruimte, voor twee personen.
Als voorbeeld hieronder de Anjan van Hilleberg. Je ziet dat je voor 100 of 300 gram extra veel meer ruimte hebt t.o.v. de tweepersoons uitvoering.





Voordelen +1 persoon tent
- Meer ruimte
- Ook te gebruiken met 1 persoon extra.
Nadelen +1 persoon tent
- Groter grondoppervlakte, speelt vooral als je gaat wildkamperen,
- Zwaarder,
- groter pakmaat
- Meer volume, meer lucht om warm te houden
Lichtgewicht trekkerstenten
Tarp

Met een laag gewicht, bovenstaande weegt net geen 500 gram, biedt een tarp een dak boven het hoofd voor 1 of meerdere personen. Beestjes hebben wel onbeperkt toegang tot je.
Ander voordeel krijg je bij wildkamperen. In sommige landen, onder andere Frankrijk, is schuilen onder een tarp of in bivakzak, wel toegestaan. Dit in tegenstelling tot overnachten in een tent.
Lichtgewicht eenpersoons wandeltenten
Hieronder staat een lijst met eenpersoons tenten. Er staan zowel tenten de ontworpen zijn voor solisten als twee (en drie) -persoonstenten die nog steeds een zeer laag gewicht hebben. Voordeel is dat deze naast slaapruimte ook voldoende ruimte hebben voor bagage.

Voor een completer overzicht staan hier alle tenten inclusief filters. Liever zelf filteren en sorteren? Kijk voor een complete lijst in deze Googlespreadsheet of download de ods/xls. Dan kun je er met je favoriete spreadsheet programma in filteren. (in Googlespreadsheet ga je naar Gegevens – Filterweergave – Nieuw tijdelijk filter)
Lichtgewicht tweepersoons wandeltenten
De lichtste tweepersoons tenten voor je wandelvakantie. Er staan ook driepersoons (en grotere) tenten tussen die nog steeds een laag gewicht per persoon hebben.
Lichtgewicht driepersoons wandeltenten
Bivakzak of schuiltent als wandeltent
Een aparte categorie zijn de bivakzakken en schuiltenten. In feite niet meer dan een waterdichte cocon waar je droog in kunt overnachten. Sommige bivakzakken hebben een kleine boogstok bij het hoofdeinde. Het verschil in gewicht, en ruimte, tussen bivakzakken en minimalistische tenten is niet zo heel groot. Een tent als de Lofoten UL is zelfs lichter dan sommige bivakzakken.
Schuiltenten zijn bedoeld als noodonderkomen als je eigenlijk helemaal niet van plan bent buiten te overnachten, maar je door omstandigheden gedwongen wordt.
Binnentent of buitentent eerst
Bij het opzetten van de tent maak je de tentstokken vast aan of de binnentent of aan de buitentent.
Als de stokken vast moeten aan de binnentent dan zet je eerst de binnentent op en daar drapeer je de buitentent overheen.
Als je eerst de buitentent opzet schuif je de stokken door sleuven in de buitentent, waarna je de binnentent vastklikt aan de buitentent.
Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.
Naast de volgorde heb je ook nog twee manieren waarop de stokken aan de tent vastzitten. Met clips, zie de MSR hieronder. Of door sleuven, zie de Hilleberg hieronder die heeft clips en sleuven.
Stokken door de sleuven krijgen gaat niet bij alle tenten even soepel. Zeker niet als de tent nat is. Hier is ook een kans op schade aan de sleuven of gebroken stokken als het mis gaat.
Binnentent eerst

Nadeel van deze methode is dat je binnentent nat wordt, mocht je de tent in de regen moeten opzetten of afbreken. In de praktijk heb je hier vooral een probleem als je een stortbui niet kunt afwachten. Bij lichte regen en een beetje opzet routine valt het nat worden wel mee.
Bij warm weer (en droog) weer zet je alleen de binnentent op.
Bij een tent als bovenstaan kun je eerste de hoekpunten vastzetten en dan de stokken buigen en tenslote de tent erin hangen. Dit scheelt een hoop gedoe met wapperen tentdoek bij harde wind.
Voordeel is dat je de tent makkelijk kunt luchten voor het afbreken of opzetten.
Opdat binnentent en buitentent altijd aparte delen zijn kun je ze makkelijk verdelen over meerdere personen.
Buitentent eerst

Bij deze manier van opzetten blijft je binnentent droog mocht het regenen tijdens het opzetten of afbreken.
Voordat je de tent op meer punten vastzet met haringen moet je alle stokken door de sleuven hebben. Dit geeft wat meer uitdaging bij hardere wind. Je kunt het doek wel aan 1 punt vastzetten.
Het vastmaken van de binnentent aan de buitentent is niet het meest comfortabele klusje, door komt meestal het een en andere aan kruipen en buigen naar de hoeken van de tent bij kijken. Meestal laat je daarom ook de buitentent, binnentent en eventueel de footprint aan elkaar vast laten zitten. Je zet dan de tent in 1 keer razendsnel op. Je hebt dan wel een tent die 1 pakket vormt. Je kunt de tent dan niet verdelen over meerdere fietstassen of rugzakken.
Vocht, Dauw en Condens
Regen is maar 1 van je bronnen van nattigheid. Een niet onbelangrijke bron van vocht ben jezelf. Zelf tenten met een goede ventilatie hebben condensvorming aan de binnenkant van de buitentent. Luchten, op bijvoorbeeld van deze condens af te komen, is minder goed dan bij een buitentent eerst tent. Uithangen werkt matig omdat alle doeken aan elkaar vast plakken. De binnentent loshalen werkt beter maar dan is het grootste voordeel van deze tenten al verloren gegaan. En omdat bij de ‘buitentent eerst’ alle tentdelen als 1 geheel ingepakt worden kruipt eventuele nattigheid dan ook door alles heen.
Bij een binnentent eerst tent haal je de buitentent los en kan alles doorwaaien.
Mesh tenten
In het overzicht staan ook enkele mesh tenten. Superlicht omdat je geen aparte stokken gebruikt maar je wandelstokken. Maar alleen geschikt als je zeker weet dat het niet gaat regenen. Of als je een losse tarp mee neemt.
Deze tenten zijn populair bij thru hikers en andere lange afstand wandelaars.

Geen reviews, maar de technische details.
Veel drieseizoenen tenten zijn doorgaans ook in de winter te gebruiken. Een betere blik op je omgeving vanuit je tent of tijdens een wandeling heb je met een verrekijker.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel kilometer zijn 10 000 stappen?
Hoeveel kilometer zijn 10 000 stappen? Alles wat je nodig hebt om de juiste afstand te vinden met een telefoon of smartwatch.
Hoeveel stappen liggen achter je na 1 kilometer?

Tentkampeerder, maak deze 8 fouten niet.
Vandaag gaan we het hebben over zeven fouten die mensen maken wanneer ze een tent opzetten op de camping of de wildernis (en hoe ze te vermijden). We snappen het, niemand is perfect, en vaak leren we de beste manier van de fouten die we maken. In dit geval willen we je echter een paar kopzorgen besparen (acht om precies te zijn) en de 8 meest voorkomende fouten bij het kamperen met een tent met je delen en hoe je ze kunt vermijden.

Naturehike tenten
Naturehike-tenten – ze gaan misschien niet je hele leven mee, maar zijn zeker een geweldige optie voor buitenliefhebbers met een beperkt budget. In dit artikel een beschrijving van hun bekende tenten: Mongar, Cirrus, ViK, Cloud Up, Tagar, Cloud Peak, Opalus, Bear, Hiby, Star River en de fiets tent.

Bach & Nigor
Het Iers/Zwitserse Bach Equipment is vooral bekend om zijn rugzakken en draagsystemen voor kinderen.
Sinds 2012 maakt de tenten serie van Spatz deel uit van de collectie. Deze katoenen tenten zou je de Zwitserse De Waard kunnen noemen. Met de overname van het Nederlandse Nigor in 2019 kwamen er naast kampeermeubels ook lichtgewicht tenten en tarps in de collectie van Bach.
Nigor was vooral bekend om zijn eenstoks piramide tenten WickiUp, maar ze maakten ook een vier seizoenen tunnenltent de Apteryx. De naam Nigor is in tegenstelling tot Spatz niet meer terug te vinden bij Bach, de tenten worden onder het label Bach Equipment verkocht.
Bach Equipment (Nigor) campingstoelen: licht, robuust, snel op te zetten
Licht is relatief, maar met een gewicht van 990 gram (Kiwi) en 1250 gram (Kingfisher) zijn beide stoelen een stuk lichter dan gewone kampeerstoelen. Ze zijn wel een heel stuk zwaarder dan de minimalist: de Helinox Chair Zero (440 gram), maar zijn met hun zithoogte beter te vergelijken met stoelen als de Helinox One of Two die respectievelijk 960 gram en 1185 gram wegen (en lager zijn).
De Morningbird (Ook te koop bij: Fietsvakantiewinkel, Bever en Saint Christopher) is een iets lagere stoel dan de Kiwi, maar heeft nauwelijks gewichtsvoordeel.
Het extra gewicht op je rug of aan je fiets is het overwegen als je hoger wilt zitten in vergelijking tot de echte lichtgewichten van Helinox.
Bach Equipenten stoelen online kopen
Bach Equipment (Nigor) tenten: van tipi tot tunnel
De Wickiup familietenten
De bekende tenten van Bach zijn die uit de Wickup tenten. Klassieke tipi tenten met 1 stok maar dan van moderne materialen. Met als resultaat tenten voor 4 of 5 personen die met 2,6 kilo voor de 4 persoons en 3,8 kilo voor de 5 persoons versie nog steeds heel netjes aan het gewicht zijn. Zeker als je bedenk dat het 4 seizoenen tenten zijn, al is de hoge constructie wel gevoeliger voor wind in vergelijking met een tunnel of koepeltent. Het lage gewicht komt wel met een stevige prijs.

De vierseizoenen tunnel
Minder bekend dan de Wickup’s zijn andere tenten zoals de Apteryx serie. Met gewichten van 2,4 kilo voor de 2 persoons versie en 2,8 kilo voor de 3 persoonsuitvoering lijken dit behoorlijk zware tenten. Het gaat hier echter wel om 4 seizoenen tenten die geschikt zijn voor elk europees weer. Bovendien hebben deze tenten een royale voortent, niet overbodig bij slecht weer. Je kunt deze tenten dus vergelijken met bijvoorbeeld Hilleberg Nallo GT’s die in de 3 persoons uitvoering 3,2 kilo weegt.

Bach Equipenten tenten online kopen
Zwitsers of Iers?
Bach Backpacks is begonnen in Ierland als producent van rugzakken. Het is echter al langere tijd onderdeel van een Zwitsers bedrijf, managment en ontwikkeling is daar terug te vinden. Met de overname van Spatz en Nigor heeft men de naam gewijzigd in Bach Equipement. De productie vindt grotendeels in Vietnam plaats.

Petzl Tikka, Tikkina en Actik
Petzl heeft eind 2022 zijn populaire hoofdlampen Tikka, Tikkina en Actik vernieuwd. Aan de specificaties is niet veel veranderd; het is de behuizing die aangepast is.
De lampen zijn geschikt voor gebruik tijdens het kamperen en wandelen. De lichtsterke Actik is met zijn lage gewicht ook te gebruiken voor trailrunnen.
Core en/of AAA
Alle drie de hoofdlampen zijn geschikt voor zowel AAA-batterijen als voor gebruik met Petzl Core accu. De Tikka en Actik worden ook als bundel met de accu verkocht. Voor de Tikkina is deze als losse accessoire te koop. De prestaties met de Core-accu zijn beter, de lamp past zich automatisch aan als er een accu gedetecteerd wordt. Bovendien is de accu een paar gram lichter in vergelijking tot 3 AAA-batterijen.
De batterijen en Accu zijn onderling uitwisselbaar. In een Actik-Core kunnen dus ook AAA-batterijen en in een Tikka gekocht zonder accu kan ook een accu, alleen met je die er los bijkopen. De accu is te gebruiken bij alle hoofdlampen van Petzl met het Core-concept.
Verschillen tussen de Tikka, Tikkina en Actik
Overeenkomsten
Qua uiterlijk lijken de lampen sterk op elkaar. Alle drie hebben ze een wasbare hoofdband, éénknops bediening en zijn spatwaterdicht (IPx4). Bij alle drie de modellen is de lamp verticaal te kantelen.
Verschillen
De lampen verschillen op gewicht, lumen, brandduur en lichtmoden
De Actik heeft ten op zicht van de Tikka en Tikkina een extra lichtmode. Aan de brede straal kan ook een extra smalle focus straal toegevoegd worden.
De Tikkina mist het rood licht ten opzichte van de Tikka en Actik.
Hieronder de belangrijkste specificaties op een rijtje.
Actik | Tikka | Tikkina | |
---|---|---|---|
Gewicht AAA / Core | 98 / 88 | 94 / 84 | 92 |
Maximale lichtsterkte AAA / Core (Lumen) | 450 / 600 | 350 / 450 | 300 / 300 |
Maximale reikwijdte AAA / Core (Meter) | 100 / 115 | 70 / 75 | 65 / 65 |
Rood licht | Ja + Flitsmode | Ja + Flitsmode | Nee |
Maximale brandduur (Uur) | 100 | 110 | 100 / 120 |
Lichtmode | Breed + Focus | Breed | Breed |
Petzl Actik Hoofdlampen
De Actik is hoofdlamp met de meeste lichtopbrengst (lumen). Bovendien heeft deze lamp een tweede witte led die een smallere meer gerichte straal toevoegt aan de brede bundel. De Actik heeft een rood-licht optie om je nachtzicht te sparen. Het rode licht kan ook in de strobe/flits mode gezet worden, volgens Petzl is deze te zien tot op 700 meter afstand. De brandduur is dan 400 uur.

Petzl Tikka Hoofdlampen
Iets minder lichtsterk en zonder de focus-straal is de Tikka iets eenvoudiger dan de Actik. De lamp beschikt wel over rood licht en flits functie

Petzl Tikkina Hoofdlampen
De Tikkina-koplamp is het voordeligst van de drie. Het biedt nog steeds drie helderheidsopties, maar heeft een maximale helderheid van 300 lumen vergeleken met 350 voor de Tikka, en heeft niet de rode of knipper modus.


Beste allround slaapmat
Idealiter heb je meerdere slaapmatten, eentje voor de zomer bij temperaturen ruim boven het vriespunt. En een warmere slaapmat om tijdens koudere perioden te gebruiken en zelfs in de winter mee op pad te kunnen. Nadeel hiervan is dat je twee, prijzige, slaapmatten moet kiezen. En dat je van tevoren moet inschatten hoe koud het gaat worden. Dat werkt prima bij een korte trip, maar minder goed als je maanden op pad gaat door wisselende klimaten. De dubbele aanschaf en de keuzestress zijn op te lossen door het aanschaffen van een allround slaapmat die je het hele jaar door kunt gebruiken. Nadeel is dat warmere matten ook groter en zwaarder zijn dan hun minder warme variant.
Eerst een stuk achtergrond over de isolerende eigenschappen van slaapmatten. Hierin zit namelijk het verschil in gewicht en volume.
Isolatie
Je verliest op verschillende manieren warmte. Je hebt geleiding, stroming en straling. Een slaapmat, maar ook een slaapzak, moet deze drie vormen van warmteverlies zoveel mogelijk beperken.
Geleiding / conductie
Lucht, nylon, polyester en dons zijn de meest voorkomende stoffen in slaapmatten en slaapzakken. Nu is de warmtegeleiding van al deze stoffen zeer laag en geen belangrijke factor in de isolatie van je slaapzak of slaapmat. Metaal bijvoorbeeld is een zeer goede warmtegeleider. Daarom voelt die rits in je slaapzak ook zo koud aan.
Stroming / convectie
Warmte kan ook verloren gaan doordat de lucht gaat stromen. De warme lucht komt weer in aanraking met bijvoorbeeld de koude vloer, koelt af en stroomt weer naar je warme lichaam, waar het warmte opneemt en jij afkoelt. Stromingswarmte kun je voorkomen door de luchtkamer in de slaapmat op te delen in kleinere kamers. Een vulling van dons of kunstvezel doet dit in extrema. De lucht kan nauwelijks bewegen en er is dan ook nauwelijks verlies meer door warmte stroming
Straling / radiatie
Het warme deel van je slaapmat straalt ook warmte uit. Vergelijk dit met warmte van het kampvuur dat je op geruime afstand nog kunt voelen. Verlies door straling wordt voorkomen door materialen te gebruiken die minder warmte uitstralen of opnemen. Zwarte oppervlakken worden veel sneller warm in de zon. Dit werkt ook anders om donkere oppervlakken stralen veel meer warmte uit. Door de slaapmat te maken van materialen die weinig warmte uitstralen of juist goed reflecteren (terug naar je lichaam) verlies je minder warmte voor straling. De vulling die hierboven al de stromingswarmte beperkt voorkomt ook verlies door straling.
Warmte verlies voorkomen.
Warmteverlies kan dus op twee manieren voorkomen worden. Door het aanbrengen van een vulling of door het aanbrengen van warmte reflecterende lagen in de slaapmat.
Een vulling van dons of een synthetische vezel is zeer efficiënt. Nadeel is het grotere volume en gewicht
Een slaapmat met membranen blijft zeer compact, gewicht en pakmaat nemen wel toe maar niet zoveel als bij een slaapmat met een vulling. Nadeel is deze sommige van deze membranen geluid maken als je beweegt op je slaapzak.
Kiezen van de juiste isolatie voor je allround slaapmat
De isolerende waarde van je slaapmat wordt uitgedrukt in de R-Waarde. Hoe hoger dit getal hoe beter de isolatie. Als je dus op zoek bent naar een allround slaapmat moet je je als eerste afvragen wat je onder allround verstaat. Ga je alleen in de zomer en in de herfst en voorjaar bij niet al te lage temperaturen op pad dan heb je aan een slaapmat met een R-Waarde ergens tussen en 2 en 3 genoeg. Gaat jouw allround verder tot in de winter bij lichte en matige vorst dan moet je kijken naar een slaapmat met een R-Waarde van 4 á 5. Ga je nog meer extreem op pad bij strenge vorst dan heb je het niet meer echt over allround. Een slaapmat met een R-waarde van 4 is ongeveer geschikt voor een omgevingstemperatuur van -10 graden Celsius. Elk half punt geeft een 4 graden lagere temperatuur. Dus een R-waarde van 5 komt uit op -18 graden Celsius. Vrouwen en koude slapers verhogen de indicatie-temperatuur met 8 graden. Of om hetzelfde comfort te krijgen als mannen moeten ze een slaapmat kiezen die 1 punt warmer is.
Een aantal slaapmatten hebben een redelijke balans tussen de factor isolatie en hun gewicht en volume. Deze komen in aanmerking van allround gebruik. Welke slaapmat het meest geschikt is voor jou is een persoonlijke keuze. In onderstaan overzicht zijn de medium of regular modellen, waar mogelijk in de mummy uitvoering, met elkaar vergeleken.
Dikte van de slaapmat
De dikte van de slaapmat heeft niet direct invloed op de isolatiewaarde. Wel slaapt een dikke slaapmat lekkerder, zeker als je een zijslaper bent.
Selectie beste allround slaapmatten
R | Gewicht | Pakmaat | |
---|---|---|---|
Exped Ultra 5R | 4,8 | 575 | 31 x 13 |
Therm A Rest NeoAir XLite NXT | 4,5 | 355 | 23 x 10 |
Nemo Tensor Insulated | 4,2 | 505 | 20 x 8 |
Sea To Summit Comfort Plus Insulated | 4,0 | 845 | 24 x 14,5 |
Mountain Equipment Aerostat Synthetic 7.0 | 4,0 | 665 | 26 x 10.5 |
De beste allround slaapmat (gewicht)

De vernieuwde Therm A Rest NeoAir XLite NXT is misschien wel de beste allround slaapmat die je kunt vinden. De verhouding tussen gewicht en isolatie is bijna niet te verslaan.
De zomerslaapmat van Therm-a-rest is de NeoAir UberLite met een R-waarde van 2,3 en een gewicht van slechts 250 gram
Wil je het nog iets warmer dan heeft Therm-a-Rest de NeoAir Xtherm met een R-waarde van 6,9 bij een gewicht van nog steeds maar 516 gram.
De beste allround slaapmat (pakmaat)

Is een compacte pakmaat belangrijker dan het gewicht dan is de Nemo Tensor Insulated een goede keuze.Deze slaapmat is voor de grotere maten niet in de mummy vorm beschikbaar zodat het gewichtsverschil daar groter wordt.
De zomeruitvoering van Nemo is de Tensor met een R-waarde van 2,5 en een gewicht van 470 gram. Nemo heeft geen slaapmat die significant warmer is, de alpine komt op 4,8.
Goedkoop opwaarderen van je zomermat.
De goedkoopste oplossing om van je zomerslaapmat een winterslaapmat te maken is een extra slaapmat van gesloten schuim. Deze maten hebben een R-waarde van rond de 2 punten. Deze waarde kun je optellen bij de R-waarde van je luchtbed.
Slaapmatten van gesloten schuim zijn nagenoeg onverwoestbaar en goedkoop. Ze hebben wel een forse pakmaat.
- Therm A Rest Z Lite Sol
- Nemo Switchback
- Decathlon Trek 100
- Exped Flexmat Plus


Durston X-mid
De Durston X-mid is een asymetrische A-frame tent.

Therm-a-Rest XLite NXT & XTherm NXT slaapmatten 2023
Na Exped en Nemo in 2022 komt nu ook Therm-a-rest met een vernieuwde serie slaapmatten. De XLite & XTherm zijn vernieuwd en komen met de toevoeging NXT op de markt. Het opvallendste nieuws is wellicht dat deze versies veel minder lawaai maken dan de oude. Goed nieuws dus voor kampeerders die door het lawaai de uitstekende eigenschappen niet wisten om te zetten in een goede nachtrust van zichzelf en de omgeving.

Rugdragers / Kinderdragers
Een kinderdrager is een soort rugzak met een metalen frame. Binnen dat frame bevindt zich een zitje voor het kind. Aan het frame bevinden zich meestal nog lussen voor de voeten en bevestigingsmogelijkheden voor een zonnescherm. Tenslotte is er onder het kind vaak bergruimte om wat spullen met te nemen. Bij de meeste kinderdragers zit het kind achter de rug van de ouder en kan net links of rechts langs het hoofd kijken.

Decathlon komt met drie persoonsversie van de 2 Seconds Easy
De befaamde popup 2 Second Tent (ook onder de namen 2 Seconds en 2SECONDS Tent op de markt geweest) van Decathlon bestaan inmiddels dik 15 jaar. En sinds kort is er een nieuwe generatie van makkelijk op te zetten tentjes de Seconds Easy vna het label Quechua.
Lees verder over ‘Decathlon komt met drie persoonsversie van de 2 Seconds Easy’

Wandelstokken
Zolang mensen de paden bewandelen, gebruiken ze wandelstokken. Wat ooit houten stokken waren – misschien met een gepolijst handvat van been – is, net als al het andere, onderworpen aan de technologische ontwikkeling. Tegenwoordig zijn wandelstokken er in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Ze hebben veren, sloten en riemen, en het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen.
De meeste mensen die je ontmoet tijdens een trekking met stokken, zullen niet nalaten om je te vertellen hoe geweldig ze zijn en dat ze niet zonder hen zouden wandelen.
Wandelstokken Basics
Moderne wandelstokken zijn meestal gemaakt van aluminium of koolstofvezel en hebben een vaste of verstelbare lengte. Sommige stokken kunnen worden opgevouwen of telescopisch worden ingeklapt, zodat ze aan de buitenkant van je rugzak passen. De meeste wandelaars kiezen voor een inklapbare wandelstok , met een twist-lock- of clip-lock-systeem om ze op hun plaats te houden. Twist-lock-systemen zijn meestal goedkoper, maar kunnen minder veilig zijn en kunnen na verloop van tijd losraken.
Stokken met vaste lengte zijn lichter, maar als u regelmatig van schoeisel wisselt voor uw wandelingen en verschillende zooldiktes heeft, kan het zijn dat uw vaste lengte niet meer voor u werkt. Je wandelstokken moeten comfortabel in je hand zitten met je elleboog 90 graden gebogen. Verstelbare wandelstokken zijn ook praktisch als je je stokken gebruikt om je tent op te zetten.
De handgrepen zijn verticaal en hebben een ergonomische pasvorm en zijn gemaakt van plastic, schuim of kurk voor comfort. Schuim of kurk hebben meestal de voorkeur omdat plastic niet ademt, zweterig wordt en gemakkelijker blaren kan veroorzaken. De handvatten hebben meestal riemen die worden gebruikt om je stokken om te polsen te houden, zodat je je stokken niet de hele dag strak klemvast hoeft te houden.

Waarom wandelstokken gebruiken?
Belasting verminderen
Wandelen, zeker met rugzak of in verbergachtig terrein, kan je knieën en enkels zwaar belasten. Het is niet helemaal uitgezocht of wandelstokken de belasting daadwerkelijk verminderen, maar waar ze wel bij helpen is het verminderen van de impact. Op steile afdalingen kun je je stokken als extra ledematen gebruiken en jezelf voorzichtig op een voetpositie laten zakken, in plaats van erop te vallen. Je kunt deze impact verder verminderen door de bal van uw voet te gebruiken, in plaats van op je hak te landen.
Evenwicht behouden
Afgezien van het ontlasten van je knieën, is het soms gewoon prettig om wat hulp te hebben bij het balanceren. Zelfs op gemakkelijk terrein kan je balans eronder lijden als je moe wordt en je stokken kunnen helpen. Op steile paden of gladde hellingen kun je je stokken gebruiken om in de grond te plaatsen en je te ondersteunen terwijl je beweegt.
Ritme
Wanneer je tijdens een wandeling in een ritme komt, merk je dat je de kilometers gemakkelijker wegtikken. Door met je armen te zwaaien en je stokken te gebruiken, ontstaat een ritme dat je langs het pad voert en van je trektocht een volledige lichaamstraining maakt. Je swing komt uit je kern en – zolang je je stokken in een kleine hoek plant – zullen je stokken je naar voren drijven en helpen om je vaart erin te houden. U zult ook het extra voordeel vinden dat het gebruik van stokken uw houding en zuurstofopname verbetert.
En Meer
Er is geen einde aan de manieren waarop u uw wandelstokken kunt gebruiken. Of het nu gaat om het controleren van de diepte van een rivier, het terugduwen van stekelige struiken terwijl je passeert, of de geruststelling om dieren die te dichtbij komen af te weren, je stokken zijn een multitool op zich. Er zijn zelfs ultralichte tenten die gebruik maken van wandelstokken, zodat de tentstokken thuis kunt blijven en je gewicht kunt besparen.
Bij een verstuikte enkel, blaren of uitputting, kun je een enorme hoeveelheid druk en pijn verlichten door op een paar stokken te leunen. In extreme gevallen kun je zelfs je wandelstokken tot een spalk improviseren om ernstigere verwondingen te stabiliseren.
Wandelstokken voor de Nijmeegse Vierdaagse?
Mocht je op zoek zijn naar geschikte wandelstokken voor de Nijmeegse Vierdaagse dan kun je stoppen met zoeken. Wandelstokken zijn net als alle andere hulpmiddelen niet toegestaan tijdens deze vierdaagse. Het is idee is dat wandelstokken afdoen aan de prestatie om de afstanden zelf te overbruggen en dat de vierdaagse geen wedstrijd is.
Wandelstokken
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wandelstok:
- Het materiaal van de wandelstok
- Het materiaal van de grip
- De maat van de wandelstok
- De tip en de teller/schotel
Materiaal
De meeste wandelstokken worden gemaakt van aluminium of carbon. Een enkele is van Titanium. Elk materiaal met zijn voordelen en nadelen. Kies voor de lichtere, maar kwetsbaardere Carbon stokken of de meer stevige van aluminium?
Aluminium wandelstokken
- Buigzame stokken
- Minder sterk dan carbon
- Vaak de voordeligere optie
Carbon wandelstokken
- Sterke en lichte stokken
- Minder flexibel dan aluminium
- Breken eerder als er veel druk op komt
Verstellen en opbergen
De meeste wandelstokken zijn in lengte verstelbaar. Zo pas je ze aan aan je lengte, maar ook aan de route, bergop kun je ze wat korter instellen. Ook zijn ze gemakkelijker in je tas op te bergen doordat ze kleiner zijn.
Er zijn verschillende systemen: draai , klik, push-pin en tentstok.
Met een draaisysteem (superlock) verstel je je wandelstok in lengte door ze los en vast te draaien. Bij kliksystemen (speedlock) door een klip open en dicht te klikken. Over het algemeen gaan kliksystemen langer mee. Bij beide systemen kun je de stokken op elkaar gewenste tussenlengte instellen. Nadeel van deze systemen is dat de lengte afstelling verloren gaat als je de stokken in elkaar schuift.
Bij een push-pin systeem zitten er gaatjes op vast afstanden. Deze klikken vast met een pennetje op vaste afstanden.

Vouwbare wandelstokken maken gebruik van een tentstoksysteem, de stokonderdelen zijn met elkaar verbonden door een elastiek. Zo kun je ze snel uit elkaar trekken en eenvoudig en compact opbergen. Vaak hebben deze stokken een vaste lengte. Het systeem is dan niet geschikt om de lengte aan te passen. Of ze worden gecombineerd met een van de andere systemen om ze op lengte in te stellen. Je hebt dan makkelijk en snel opvouwbare wandelstokken die hun afstelling behouden.
Tip en Schotel

De tip en de teller of schotel zitten aan de onderkant van de stok.
De meeste high-end wandelstokken worden geleverd met aanpasbare punten. Zo kan de punt worden aangepast aan het terrein, en de schotels kunnen worden verwisseld afhankelijk van de bodemgesteldheid om te voorkomen dat je stok wegzakt.
Hardmetalen punt
De meeste wandelstokken zijn voorzien van hardmetalen punten, die zijn niet alleen slijtvast, maar graven zich ook een stuk in de grond voor een stabiele steun om van af te zetten. Hardmetalen punten kunnen het beste worden gebruikt op zanderige ondergrond, ijs en zachte modder, maar worden ook gebruikt in grind en zelfs op technisch rotsachtig terrein, waar de precisie van de smalle tip de voorkeur verdient boven een bredere rubberen tip.
Hardmetalen punten hebben echter een luidruchtige tik, zeker op harde ondergrond, en bieden geen extra schokabsorptie. Beide kunnen in de loop van een langere tocht gaan irriteren.
Rubberen punt
Rubberen punten zijn ideaal voor niet-technisch terrein met een harde ondergrond. Deze zachte rubberen wandelstokpunten hebben niet dezelfde grip op de grond als een hardmetalen punt, maar op een stevig pad zal dit geen probleem zijn.
Boot tip
Een variant op de rubberen punt is de boot tip’. Hier heeft de punt een profiel en vaak een afgeschuinde zijde. Dit zorgt voor meer grip en een efficiënte beweging.

Schotels
Modder
Op zacht terrein kun je gemakkelijk evenveel energie besteden aan het uit de grond trekken van je stokken als aan het voortbewegen zelf. Als de stokken diep in de modder duiken, verspil je energie en loopt u het risico uw evenwicht te verliezen en te vallen. Modder tellers worden op het uiteinde van de wandelstokken geschroefd of geklikt, boven de punt zelf en fungeren als een barrière die voorkomt dat uw wandelstok gemakkelijk in de grond zakt.
Sneeuw

Sneeuw tellers op wandelstokken lijken op modder tellers, maar zijn vaak veel breder om een groter oppervlak te creëren. Zonder sneeuwmanden breng je de hele dag door met je stok diep in de grond voor je. Net als modder tellers vormen sneeuwschotels rotsachtig of technisch terrein meer een obstakel dan een hulp.
Nordicwalkingstokken
Een groot verschil tussen gewone wandelstokken en nordicwalkingstokken zit hem in de lus. De lus bij het handvat is bij nordicwalkingstokken zo ontworpen dat deze goed om je hand blijft zitten, ook als je het handvat ‘los‘ laat bij het afzetten. De lus is zie je ook bij langlaufstokken. Daarnaast heeft de punt een andere vorm.
De meeste nordicwalkingstokken hebben een vaste lengte en zijn dus niet verstelbaar. Hiermee zijn deze stokken zijn steviger en meer geschikt voor de active loopstijl van Nordic walking.
Trailrunningstokken
Trailrunning stokken kies je over het algemeen net iets langer dan wandelstokken. Gezien het zeer actieve karakter van trailrunning spelen gewicht en stevigheid een grote rol bij de keuze.

Kompassen

Wandel basis benodigdheden
De klassieke checklist van alles wat je nodig hebt voor buitenactiviteiten. Terwijl je je dagrugzak inpakt voor de volgende tocht, doorloop je de volgende checklist en zorg je ervoor dat je voor elke categorie hebt gezorgd:

Exped slaapmatten
In het voorjaar van 2022 komt Exped met een serie nieuwe slaapmatten. De Exped slaapmatten komen in drie uitvoeringen: de Vera, Ultra en Dura. Met een ruime keuze aan 1- en 2-persoons maten en isolatiewaardes van 1,3 tot 7,8 is er voor elk seizoen en persoon een geschikte slaapmat. Deze matten bestaan voor een zeer groot deel uit recyclede materialen en is de verpakking ook niet meer van plastic. Daarnaast compenseert Exped de CO2-afdruk van de productie.

Zpacks Tenten
In Europa niet zo bekend, maar in de Verenigde Staten een populair merk bij thru hikers, ultralight backpackers en bikepackers. Het zijn enkellaagstenten gemaakt van dynama. Ze worden geleverd zonder stok(ken). Hiervoor gebruik je je als wandelaar je wandelstok(ken).

Ortlieb Atrack Rugzakken
De Ortlieb Atrack is een waterdicht rugzak die je als weekendtas kunnen in- en uitpakken. Dus geen sluiting aan de bovenzijde waar je de hele tunnel omlaag moet graven om bij je sokken uit te komen. De rits loopt over de hele lengte van de rugzijde van de rugzak waardoor de tas over de hele lengte open kan. Nadeel hiervan is dat je metgezel niet snel de verrekijker uit de jouw rugzak kan pakken.
De Ortlieb Atrack rugzakken zijn op dit volop moment in beeld. De deelnemers aan Expeditie Robinson worden er al een aantal mee uitgerust.

Lego Campers
De bouwset 10220 van de Volkswagen T1 Kampeerbus is al bijna net zo legendarisch als het origineel. En als de bus wordt ook de bouwset niet meer gemaakt waardoor de prijs voor deze doos als, ver, boven de oorspronkelijke verkoopprijs uitstijgt.