Kompassen

oriëntatie kompas

Plaatskompas

Plaatkompas

Spiegel- of peilkompas

Peilkompas

Elektronisch kompas.

In GPS’en, sporthorloges en smartphones zit steeds vaker een elektronisch kompas ingebouwd. Die zijn qua gebruik te vergelijken met een navigatie kompas. Groot verschil is dat een klassiek kompas geen batterij heeft en dus ook nooit op is.

Een GPS kan eigenlijk maar 1 ding en dat is vertellen waar je bent. Je oriëntatie, dus welke kant je opkijkt en welke kant je op moet, kan een GPS pas bepalen zodra je beweegt. Met een elektronisch kompas kun je ook als je stilstaat je oriëntatie bepaalt worden.

Het Noorden

De naald van een kompas wijst in principe richting noorden. Ongeveer. Het magnetische noorden van de aardbol wijkt namelijk of van het geografische noorden. De naald wijst dus zelden richting de noordpool. In Nederland is de afwijking niet zo groot. De noordpool ligt ongeveer een graad (1/360 van een cirkel) naar rechts. Naarmate je noordelijker komt, wordt die afwijking groter, zo is de afwijking op ijsland al een graad of 13. Ook is de afwijking afhankelijk van de breedtegraad. En tenslotte beweegt de magnetische noordpool over de aarde. Op dit moment ligt de magnetische noordpool redelijk dicht bij de geografische. De komende jaren zal die langzaam verder weg komen te liggen.

Verstoringen

Het aardmagnetisch veld is vrij zwak en de naald in je kompas vrij gevoelig. De richting die de naald aangeeft kan sterk beinvloed worden door verstorende factoren. Denk aan grote metalen voorwerpen (auto), stroomleidingen (hoogspanningkabels, schrikdaad) en andere magneten. Denk bij die laatste ook aan magnetische sluitingen die in rugzakken, jassen, e-readers en tenten gebruikt worden. Dat zijn vrij sterke magneten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *